MetaMask

MetaMask

0xa8461472cEB637C1103D5cC74caaf5EC05c0d66f

Zanimaju li vas novi NFT-ovi ili nezamjenjivi tokeni, ali ne znate odakle početi? Zanimaju vas kriptovalute, ali novčanici su za vas previše komplicirani ili djeluju zastrašujuće? MetaMask je kripto i NFT novčanik koji radi kao mobilna aplikacija ili proširenje preglednika, kada MetaMask može poslužiti kao jednostavan i pristupačan ulazak u svijet blockchain aplikacija i imovine.

Što je to MetaMask?
MetaMask sebe naziva “vašom vezom s novim internetom” i dizajniran je da služi kao novčanik i identifikacija ili ID za online aplikacije temeljene na blockchainu, izgrađene na Ethereumu. Osim što korisnicima daje pristup kripto i NFT-ovima, obećava sigurnije i privatnije iskustvo preglednika. Jedina začkoljica je u tome što kada korisnici drže sve svoje podatke, ne mogu si priuštiti da ih izgube ili daju sami.

MetaMask radi kao besplatna mobilna aplikacija za iOS i Android, ali može raditi i kao proširenje za preglednike Google Chromea, Firefoxa, Bravea i Edgea za računala. Ako koristite Firefox, Brave ili Edge, posjetite stranicu za preuzimanje MetaMask, pomaknite se prema dolje do Podržani preglednici i odaberite ikonu za željeni preglednik. Odatle je instalirajte kao bilo koju drugu aplikaciju ili proširenje.

Snimke zaslona razlikuju se ovisno o tome koji internetski preglednik koristite, pa ako slijedite zajedno s aplikacijom ili alternativnim proširenjem preglednika, stvari mogu izgledati malo drugačije na vašem zaslonu.

Započinjanje s MetaMask korisničkim računom?
U svojoj srži, MetaMask je kripto novčanik. Ako želite prednosti interakcije s blockchain aplikacijama putem MetaMask računa, možda se pitate možete li povezati svoje postojeće novčanike. Odgovor je “možda možete”.

Kada se prvi put prijavljujete, postoji stranica za povezivanje postojećeg novčanika s novim MetaMask računom unosom fraze za oporavak. Tijekom pisanja ovog članka unesena je fraza za oporavak postojećeg novčanika blockchain.com, ali MetaMask je nije prepoznao. Uobičajene recenzije aplikacija kažu da MetaMask ne radi sa svim tvrdim novčanicima, tako da bi ovo mogao biti samo problem s MetaMaskom.

Izrada novog MetaMask računa kao proširenja preglednika je brza i jednostavna. Najteži dio je s vašom početnom frazom, koja postaje vaša fraza oporavka. Ako ste upoznati s kripto novčanicima, upoznati ste s ovim konceptom. Ako je MetaMask vaš prvi kripto novčanik, sve što trebate znati objašnjeno je u kratkom videu.

Kako osigurati MetaMask novčanik?
U biti, vaša fraza za oporavak od dvanaest riječi služi kao rezerva u slučaju da se ne možete prijaviti na svoj račun. Budući da MetaMask sebe vidi kao temelj vašeg identiteta na novom internetu, ako netko drugi ulazi u vaš račun to znači da se taj netko drugi želi dočepati vašeg broja socijalnog osiguranja, ne samo vašeg novca i kartica. Stranice za postavljanje preporučuju da zapišete svoj izraz ili lozinku za oporavak i čuvate je na sigurnom mjestu ili koristite pouzdanog upravitelja lozinkama.

Nakon što dobijete frazu za oporavak, morate redom odabrati riječi iz banke riječi kako biste bili sigurni da ste je ispravno kopirali. Nakon što je ovaj mali test obavljen, stranica za potvrdu vam govori da ste spremni za početak korištenja MetaMaska.

Ostvarivanje pristupa MetaMask korisničkom računu?
Nakon što je vaše MetaMask proširenje preglednika postavljeno, možete mu pristupiti tako da se vratite na MetaMask web mjesto i prijavite se. Naravno, budući da je to proširenje preglednika, možete također odabrati MetaMask logotip na alatnoj traci proširenja pored trake za pretraživanje na vrhu prozora preglednika.

Pristup MetaMasku s vaše alatne trake proširenja pokazuje vam na kojoj mreži MetaMask radi i brzi pregled vaših sredstava. Također vam pokazuje je li vaš MetaMask račun povezan sa web mjestom na kojem se nalazite. Nažalost, u trenutku pisanja ovog teksta, nema puno stranica koje rade s MetaMaskom. Ako ga pronađete, gumb na stranici omogućit će vam povezivanje računa.

Iz sučelja web stranice ili sučelja proširenja također možete kupiti, prodati ili zamijeniti imovinu u svom novčaniku. Možete kupovati putem bankovnog prijenosa ili kreditnog ili debitnog računa. Također možete prenijeti ETH iz drugog novčanika ili zamijeniti ETH na svom računu za druge podržane tokene. U bilo kojem trenutku možete kopirati svoju javnu adresu novčanika u međuspremnik klikom na naziv svog računa. Budući da je MetaMask jako velik po pitanju sigurnosti, morat ćete se ponovno prijaviti na svoj račun kada ponovno pokrenete preglednik.

Kako personalizirati MetaMask korisnički račun?
Svojem računu možete pristupiti iz proširenja ili sučelja web stranice klikom na ikonu naslaganih točaka u gornjem desnom kutu i odabirom Pojedinosti o računu iz izbornika koji se pojavi. Time se prikazuje QR kod i tekstualna verzija vaše javne adrese. Također možete kliknuti ikonu olovke desno od naziva računa da biste ga promijenili u bilo kojem trenutku.

Iz bilo kojeg sučelja također možete promijeniti mrežu koju MetaMask koristi tako da može podržavati dodatne lance blokova. Pritisnite polje Ethereum Mainnet (zadana MetaMask mreža) da biste otvorili padajući izbornik ostalih podržanih mreža. Donja stavka, Custom RPC, omogućuje vam dodavanje mreža koje nisu dio standardnog popisa podrške.

Korištenje MetaMask-a
MetaMask nije takozvana ”putovnica” za internet kakvom želi biti. Barem ne još. Ovdje postoji jako puno posla koji se mora obaviti, kako bi MetaMask postao u potpunosti jednoga dana ono što želi postati. MetaMask je rano došao u novo polje internetskog dizajna. Jednog dana bi doista mogao riješiti naše probleme identiteta, sigurnosti i financija na internetu.

To što MetaMask još ne radi sve te stvari ne znači da ga se još ne isplati imati. Čak i dok čekamo sljedeću generaciju interneta, MetaMask je već pristupačan novčanik jednostavan za korištenje, koji vam daje sve što vam je potrebno da uronite u budućnost blockchaina i decentraliziranih aplikacija. Sve je stvar u tome što korisnici žele i kakve su im preference. Sukladno tomu, MetaMask bi se mogao razvijati sukladno onome što korisnici od ove platforme žele.

Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.